Effektkunskap

De två fyrverkeribegreppen pjäs och effekt används ibland synonymt, men det finns en skillnad som är lätt att komma ihåg: pjäsen är den fysiska produkten – exempelvis en tårta eller en bomb – och effekten är upplevelsen som pjäsen ger. Med en viss effektkunskap blir det både lättare att beskriva vad du vill ha, och njutningen av fyrverkeriet blir ännu större när du vet vad det är du tittar på. Här ger vi en grundläggande effektkunskap som hjälper dig att hitta rätt i djungeln av olika pjäser. Några av dessa effekter förekommer enbart i proffsbomber, medan andra också finns i tårtor för konsumenter. Vill du lära dig mer, så ingår en mer djupgående kurs i både pjäskunskap och effektkunskap i våra utbildningar.

Stjärnor som blinkar med starkt ljus, ofta i vitt, rött eller grönt. Kallas också strobe stars eller multiflash.

Brocade, eller brocade crown, är en glittrig guldeffekt med långt häng. Kallas ibland kamuro eller nishiki kamuro.

En chrysanthemumbomb har stjärnor med guld/silversvans som vanligtvis växlar till en färg på slutet. Krevaden bildar ett klot av sådana stjärnor.

Sprakande stjärnor av någon form. Ofta gör man färgade stjärnor som förvandlas till crackling på slutet.

En crosettebomb liknar ofta ett palmträd, men ”bladen” spricker upp i flera mindre blad. Rent tekniskt är stjärnorna pressade cylindrar med en stjärnformad kammare i centrum som innehåller en knallsats. När stjärnan brunnit en stund kreverar knallsatsen och fragmenten av stjärnan kastas omkring som nya mindre stjärnor. Kallas ibland split comet.

En dahliabomb har en mer bukettformad krevad med färre, men kraftigare stjärnor än exempelvis en peony. 

Glitter är närbesläktat med blinker och har många namn, t.ex. golden spangle eller tremolante. Guldglitter och silverglitter är det vanligaste.

Go-getters, även känt som shooting stars, bees, meteors eller scrambling comets, är stjärnor med egen drivkraft som far omkring över himlen.

Är från början en japansk effekt som består i ett speciellt glittrande guldregn som till formen påminner om ett pilträd eller den japanska frisyren varifrån namnet kommer. Se också brocade.

En bomb som innehåller små skott med färgad knallsats, vanligtvis röd, grön, gul eller vit, var och en med olika lång fördröjning. Resultatet blir en effekt som påminner om blinker, men med färre och större blixtar på himlen. Kallas även relampagos.

Med magnesium eller Mg i titeln är bomben en ljusstark pjäs med metallbränsle som ger extra hög temperatur och starkare ljus. De flesta färger utom blått går att förstärka kraftigt på detta sätt med bibehållen färgmättnad.

En bomb med flera krevader, vanligen i form av cylinderbomber från Europa – särskilt från ursprungslandet Italien. Förekommer också som sfäriska bomber från bl.a. Kina, men kallas då Shell of Shells.

Palmträdet är en bomb försedd med en svans som brinner på vägen upp och bildar en stam av guld eller silver. Krevaden består av ett fåtal stora guldstjärnor som formar palmkronan. Kallas också coconut eller coconut tree.

Pion, eller peony, påminner om chrysanthemum men de enskilda stjärnorna saknar svans. I stället framträder färgen genast vid krevaden.

En pistill är en mindre innersfär inuti den stora krevaden, och finns i många större peony- och chrysanthemumbomber.

Polypen är en effekt som påminner något om palmträd, men den saknar i regel svans och har oftast fler och vassare ”blad”. Originalet kommer från Italien och är en cylinderbomb. Se även Spider.

En ringbomb gör helt enkelt en cirkel i stället för ett klot av stjärnor. Det finns också varianter som gör två eller tre cirklar, korsande cirklar o.s.v.

En bomb endast innehållande knallsats. Med tillsats av titanspån fås en extra silvereffekt, s.k. titanium salute.

Satellit är en särskild typ av ringbomb med tre korsande cirklar, en i vart och ett av X-, Y- och Z-planen.

En saturnusbomb är i princip en ringbomb med pistill. Alltså en sfär i mitten av en ring, precis som planeten i fråga.

Italiensk benämning på multibreak-bomb med en mängd polyper som sprids över himlen och sedan kreverar samtidigt.

Många bomber är försedda med en uppstigningseffekt, s.k. svans eller tail. Svansen sitter ovanpå bomben och brinner under dess uppstigning. Då bildas en kometsvans av guld, silver etc. Kallas ibland trunk.

En tårpilsbomb har egenskapen att stjärnorna brinner länge och hänger ner som grenarna på ett tårpilsträd. Kamuro och willow är varianter av tårpilar.

En wave-bomb är en slags chrysanthemumbomb, ofta med guld eller silver och förvandling till en färg. Kan även vara färgade stjärnor med svans såsom Red Wave, Green Wave etc.

Willow betyder pilträd och är således ofta en tårpilseffekt. Det kan också vara en helt vanlig guldeffekt.

Nu kan du mer om några vanliga effekter. Känner du dig redo att välja dina pjäser? Välkommen att ta en titt i prislistan, där du kan använda din effektkunskap och med hjälp av produktbeskrivningar och videor hitta dina nya favoriter!